Οδήγηση στο χιόνι

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συνθήκες οδήγησης μπορεί να είναι επικίνδυνες και απρόβλεπτες, με τις επιφάνειες των δρόμων να κυμαίνονται από ξηρές, υγρές, χιονισμένες, παγωμένες, μερικές φορές σε μια μέρα.

Σε περιπτώσεις όπου το χιόνι και ο πάγος έχουν δύναμη πάνω από το δρόμο, οι αλυσίδες χιονιού είναι ένα κοινό αξεσουάρ. Ακολουθεί ένας οδηγός για το πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Πότε πρέπει να τοποθετήσω αλυσίδες χιονιού;

 

1. Τοποθετείστε αλυσίδες χιονιού όταν παιτείται από τους κανονισμούς.

Σε ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα σε ορεινούς δρόμους και δρόμους που οδηγούν σε χιονοδρομικά κέντρα, ενδέχεται να υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί να χρησιμοποιείτε αλυσίδες χιονιού ή χειμερινά ελαστικά.

Στους δρόμους όπου απαιτείτε να τοποθετήσετε αλυσίδες χιονιού, συνήθως υπάρχει η σήμανση σε πινακίδα στους δρόμους.

 

2. Τοποθετείστε αλυσίδες χιονιού εάν έχετε καλοκαιρινά ελαστικά.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αλυσίδες χιονιού όταν είναι απαραίτητο ή όταν υποδεικνύεται από μια πινακίδα, ανεξάρτητα από τα ελαστικά του οχήματός σας.

Χιονισμένος δρόμος στα βουνά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση αλυσίδων συνοδεύεται από ορισμένους περιορισμούς:

  • Η τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού σε κρύο καιρό, τη νύχτα και στην άκρη του δρόμου δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να τα βάλουν στη θέση τους, οπότε είναι πιθανό να οδηγούν σε επικίνδυνες συνθήκες με κακή πρόσφυση εδώ και αρκετό καιρό.
  • Στην Ευρώπη δεν συνιστάται να οδηγείτε με ταχύτητα μεγαλύτερη από 50km/ώρα με εξοπλισμένες αλυσίδες χιονιού.
  • Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή ζημιάς στις αλυσίδες χιονιού, είναι απαραίτητο να τις αφαιρέσετε πριν οδηγήσετε σε κανονικές επιφάνειες του δρόμου.

Για να ελαχιστοποιήσετε την ανάγκη χρήσης αλυσίδων χιονιού, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε λάστιχα προσαρμοσμένα στις συνθήκες, όπως χειμερινά ή ελαστικά όλων των εποχών.

Πινακίδα σήμανσης ανώτερου ορίου ταχύτητας και υποχρεωτικής αλυσίδας χιονιού

3. Φορέστε αλυσίδες χιονιού εάν έχετε χειμερινά ή ελαστικά όλης της σεζόν.

Σε αντίθεση με τα θερινά ελαστικά, τα χειμερινά και τα ελαστικά όλων των εποχών είναι σχεδιασμένα για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες. Το καουτσούκ τους παραμένει εύκαμπτο ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι βαθιές αυλακώσεις τους προσθέτουν πρόσφυση σε κρύο και βρεγμένο έδαφος, καθώς και στο χιόνι. Ακόμη και με αυτά τα ελαστικά, ωστόσο, οι αλυσίδες χιονιού μπορούν να είναι χρήσιμες όταν οδηγείτε σε ακραίες συνθήκες, καθώς αυξάνουν την πρόσφυση στον πάγο ή το χιόνι.
Φροντίστε να επιλέξετε τα εξαρτήματά σας προσεκτικά. Τα χειμερινά ελαστικά και τα ελαστικά όλων των εποχών ταιριάζουν καλύτερα σε σύνθετες ή μεταλλικές αλυσίδες, καθώς οι κάλτσες χιονιού στερούν τα χειμερινά και τα ελαστικά όλων των εποχών τη φυσική τους πρόσφυση στο χιόνι.

Τροχοί με αλυσίδες χιονιού

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των αλυσίδων χιονιού και των καλτσών χιονιού;

1. Αλυσίδες χιονιού VS Κάλτσες χιονιού

H κύρια διαφορά είναι στην σχεδίαση: αλυσίδες χιονιού προστίθενται πάνω από το πέλμα του ελαστικού, ενώ οι κάλτσες χιονιού καλύπτουν πλήρως τους τροχούς. Με τις αλυσίδες χιονιού, στο κράτημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ελαστικού και της αλυσίδας. Με τις κάλτσες χιονιού, είναι το υφασμάτινο υλικό της κάλτσας που παρέχει πρόσφυση.
Σε σκληρό χιόνι, τα 2 συστήματα λειτουργούν το ίδιο, ενώ σε φρέσκο χιόνι και μαύρο πάγο οι αλυσίδες είναι πιο αποτελεσματικές. Είναι επίσης πιο ανθεκτικά και θα αλλοιωθούν πιο αργά σε δρόμου που έχουν καθοριστεί από το χιόνι. Οι κάλτσες, ωστόσο τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

2. Τα διάφορα είδη αλυσίδων

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μπορούσες να βρεις μονό μεταλλικές αλυσίδες στην αγορά. Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια, ωστόσο κυρίως με την παρότρυνση της Michelin, νέες ιδέες αλυσίδων όπως κάλτσες (SOS Grip) και σύνθετες αλυσίδες (Michelin Easy Grip) έχουν αναπτυχθεί για ευκολότερη χρήση, ιδιαίτερα όσον αφορά την εγκατάσταση και συνεχείς βελτίωση της απόδοσης.

Χιονισμένη διαδρομή

Μπορούν να συνδεθούν αλυσίδες χιονιού σε οπουδήποτε όχημα;

Τα περισσότερα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιούν κλασικές ή τυπικές αλυσίδες, αλλά ορισμένα οχήματα απατούν ειδικές αλυσίδες. Αυτό οφείλεται γενικά στο ότι έχουν μικρότερο φρεάτιο τροχού, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση τυπικών αλυσίδων μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο όχημα. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάλτσες χιονιού, σύνθετες αλυσίδες ή πλευρικές αλυσίδες.

Πριν επιλέξετε ένα προϊόν, θα πρέπει να γνωρίζεται το μοντέλο του οχήματος σας και το μέγεθος του των ελαστικών σας.

Όλα τα οχήματα, ανεξάρτητα από το εάν είναι μπροστινά, πίσω η τετρακίνητα, πρέπει να έχουν αλυσίδες χιονιού τοποθετημένες και στα τέσσερα ελαστικά για τη διατήρηση της σταθερότητας του οχήματος.

 

Το ελαστικό μας για όλες τις εποχές του χειμώνα είναι το Michelin CrossClimate+

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Τροχός Michelin

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Κορυφαίο σε πωλήσεις στην κατηγορία “All Season” ελαστικών στην Ευρώπη (7).
Νο 1 σε διάρκεια ζωής (5).

★★★★★

66 αξιολογήσεις