Πώς θα Επιλέξω το Σωστό Ελαστικό;

Βρείτε την κατάλληλη διάσταση ελαστικού για το όχημά σας

Choose Tyre 1

Διαστάσεις ελαστικού

Δείτε στα πλευρά του ελαστικού τις απαραίτητες ενδείξεις για να βρέιτε τα κατάλληλα ελαστικά για εσάς.

Τι σημαίνουν αυτές οι ενδείξεις;

1. Φάρδος Ελαστικού

Το φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστά υπολογίζεται από το πλατύτερο σημείο του στα εξωτερικά πλευρά έως το πλατύτερο σημείο του στα εσωτερικά πλευρά.

2. Υψος

Ύπολογίζεται από την αναλογία του ύψους του ελαστικού σε σχέση με το πλάτος του πέλματός του. Όσο μικρότερη είναι αυτή η αναλογία, τόσο μικρότερο είναι το ύψος. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα στρίβει καλύτερα αλλά είναι πιο σκληρό στην οδήγηση.

3. Κατασκευή

Το εσωτερικο του ελαστικού μπορεί να είναι τύπου «Radial» (Ακτινωτά ελαστικά) όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ελαστικά ή να έχει την ένδειξη D («Diagonal construction» – Διαγώνιο ελαστικό) ή Β («Belted» – με Σταυρωτά λινά).*

4. Διάμετρος Τροχού

Ο αριθμός αυτός σε ίντσες δείχνει τη διάμετρο του τροχού που τοποθετείται το ελαστικό.

Δείκτης Φορτίου

 • Δείχνει το πιστοποιημένο βάρος του ελαστικού με τη μέγιστη ασφαλή ποσότητα αέρα. Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε πίνακα που δείχνει την ικανότητα μεταφοράς φορτίου του ελαστικού. Για παράδειγμα 97 = 1.609 λίβρες.
Choose Tyre 2
Choose Tyre 3

Πίνακας Δεικτών Ταχύτητας

 • Δείχνει τη μέγιστη ασφαλή ταχύτητα για την οποία το ελαστικό είναι πιστοποιημένο να μεταφέρει φορτίο υπό καθορισμένες προϋποθέσεις. Οι δείκτες ταχύτητας αποτυπώνονται με γράμματα από Α (ο μικρότερος) έως Υ (ο μεγαλύτερος), με μία εξαίρεση: Η ένδειξη H βρίσκεται μεταξύ των U και V. Για να βρείτε τη μέγιστη ταχύτητα για το ελαστικό σας, ανατρέξτε στον πίνακα δεικτών ταχύτητας. Δε συνίσταται η υπέρβαση του νόμιμου ορίου ταχύτητας.

Βρείτε τη διάσταση του ελαστικού σας στο εγχειρίδιο κατασκευαστή του οχήματός σας ή στην πόρτα του αυτοκινήτου σας

 • Βρείτε πληροφορίες στο εγχειρίδιο κατασκευαστή του οχήματός σας, που βρίσκεται στο ντουλαπάκι του οχήματος ή στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην πόρτα του οδηγού.
 • Συνήθως, εκεί περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τη διάσταση και τα χαρακτηριστικά των ελαστικών σας, καθώς και την κατάλληλη πίεση αέρα του ελαστικού.
 • Δείτε την καρτέλα «Βρείτε τη διάσταση του ελαστικού σας πάνω στο ελαστικό» για πλήρη επεξήγηση των αριθμών και των γραμμάτων.
Choose Tyre 4
Choose Tyre 5

Τι είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης;

 • Είναι τα ελαστικά Πρώτης Τοποθέτησης («Original Equipment»)που έχει εγκρίνει ο κατασκευαστής του οχήματός σας και τα οποία περιλαμβάνονται στο στάνταρ εξοπλισμό του.
 • Ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων, όπως Audi, BMW, Mercedes κ.ά., χρησιμοποιούν ελαστικά τα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη μάρκα. Τα ελαστικά αυτά φέρουν μια ειδική ένδειξη ΟΕ στα πλευρά τους. Στην περίπτωση αυτή, η MIchelin συνιστά αντικατάσταση των ελαστικών του οχήματός σας μόνο με ελαστικά που φέρουν οπωσδήποτε την ένδειξη ΟΕ.

Πίνακας ενδείξεων ΟΕ ανά μάρκα οχήματος:

 • *= BMW, Mini
  MO = Mercedes
  AO = Audi
  VO = Volkswagen
  N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
  MO1 = AMG
  RO1 = QUATTRO