Πότε θα πρέπει να ελέγχω την ευθυγράμμιση των τροχών μου;

Αν το αυτοκίνητό σας, σάς τραβά αριστερά ή δεξιά ενώ οδηγείτε σε ευθεία με λείο οδόστρωμα και με μικρή αντίσταση ανέμου ή αν τα ελαστικά σας δεν φθείρονται φυσιολογικά, ίσως χρειάζεται ευθυγράμμιση των τροχών. Επισκεφτείτε ένα μεταπωλητή ελαστικών MICHELIN για να ελέγξετε την ευθυγράμμισή τους. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία και μπορεί να χρειάζεται μόνο μια μικρή διόρθωση των μερών της μπροστινής ή/και της πίσω ανάρτησης. Αν οι τροχοί του οχήματός σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι μπορεί να φθείρουν τα ελαστικά σας.

Η ευθυγράμμιση τροχών μπορεί να αναφέρεται και ως ευθυγράμμιση αναρτήσεων.
Να ελέγχετε την ευθυγράμμιση αν:

 

 • Χτυπήσατε σε πεζοδρόμιο ή σημείο του δρόμου.
 • Παρατηρήσετε ότι τα ελαστικά σας φθείρονται αφύσικα ή ανομοιόμορφα.
 • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το τιμόνι ή το κράτημα του οχήματος, όπως:
  • Το όχημά σας, σας τραβά προς τη μία πλευρά.
  • Το τιμόνι δεν επανέρχεται εύκολα μετά από στροφή.
  • Το τιμόνι παραμένει σε γωνία ενώ οδηγείτε ευθεία.
 • Όταν αγοράζετε νέα ελαστικά και θέλετε να διατηρηθούν περισσότερο.
 • Όταν αντικαθιστάτε μέρη των αναρτήσεων ή του τιμονιού.

Γιατί είναι σημαντική η ευθυγράμμιση των τροχών;

Η ευθυγράμμιση στα περισσότερα οχήματα ελαχιστοποιεί τη φθορά και μεγιστοποιεί την άνεση. Η σωστή ευθυγράμμιση θα περιορίσει τη φθορά των ελαστικών σας, θα βοηθήσει να αυξηθεί η διάρκεια και η απόδοσή τους και θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Εκτός αυτού, βελτιώνει το κράτημα και την ασφάλεια κατά την οδήγηση.

Γιατί μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των τροχών;

Πρόβλημα στην ευθυγράμμιση μπορεί να προκληθεί λόγω χτυπήματος σε πεζοδρόμιο, αν το αυτοκίνητο πέσει σε λακκούβα και σε ατυχήματα, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των αναρτήσεων του αυτοκινήτου. Πρόβλημα στην ευθυγράμμιση μπορεί να προκληθεί και με τη φθορά των αναρτήσεων ή κατά την αντικατάστασή τους. Όταν η ευθυγράμμιση των τροχών δεν είναι σωστή, τα ελαστικά μπορεί να φθαρούν γρήγορα, ιδίως στις άκρες τους, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και το κράτημα του οχήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ευθυγράμμιση τροχών VS ζυγοστάθμιση τροχών

Συχνά, ο κόσμος μπερδεύει την ευθυγράμμιση τροχών με τη ζυγοστάθμιση. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η ευθυγράμμιση, ή tracking όπως λέγεται μερικές φορές, συνίσταται στην προσαρμογή της γωνίας των τροχών όπως καθορίζονται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Από την άλλη, η ζυγοστάθμιση επιτρέπει στους τροχούς να περιστρέφονται χωρίς να προκαλούνται άσκοποι κραδασμοί.

Η ευθυγράμμιση μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα

Η σωστή ευθυγράμμιση των τροχών εξασφαλίζει το βέλτιστο χειρισμό του οχήματος και μεγιστοποιεί τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Οι λόγοι που πρέπει η ευθυγράμμιση να είναι σωστή είναι:

 

 • Εξοικονόμηση χρημάτων: η σωστή ευθυγράμμιση απαιτεί λιγότερο συχνά αντικατάσταση των ελαστικών.
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών.
 • Βέλτιστος χειρισμός του οχήματός.
 • Πιο ομαλή οδήγηση με μικρότερη αντίσταση κύλισης των ελαστικών.
Wheel Alignment 1

Πόση ώρα θα πάρει η επανευθυγράμμιση των τροχών και πόσο στοιχίζει;

Τα περισσότερα προβλήματα ευθυγράμμισης μπροστά και πίσω λύνονται σε περίπου 30 λεπτά. Βρείτε, στη σελίδα μας, το μεταπωλητή της περιοχής σας που θα σας ενημερώσει για το κόστος της ευθυγράμμισης. Η ευθυγράμμιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο έλεγχος της κατεύθυνσης και της γωνίας υπό της οποίας οι τροχοί έχουν τοποθετηθεί, βάσει των προδιαγραφών που έχει θέσει ο κατασκευαστής του οχήματος. Παρόλο που μπορεί να ακούσετε εκφράσεις όπως: θετική σύγκλιση, αρνητική σύγκλιση, θετική γωνία κάμπερ ή αρνητική γωνία κάμπερ, η ευθυγράμμιση τροχών δεν είναι περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, η ευθυγράμμιση των τροχών είναι μια πολύ απλή εργασία.

Πώς ευθυγραμμίζονται οι τροχοί;

Η διόρθωση της ευθυγράμμισης των τροχών περιλαμβάνει την προσαρμογή της γωνίας των τροχών ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές θετικής/αρνητικής σύγκλισης και γωνίας κάμπερ. Οι τρεις κύριες διορθώσεις που μπορεί να γίνουν σε σχέση με την ευθυγράμμιση είναι η γωνία κάμπερ, η γωνία κάστερ και η σύγκλιση.

Wheel Alignment 2

Γωνία κάμπερ

Είναι η γωνία κλίσης του τροχού προς τον κάθετο άξονα όπως φαίνεται από την μπροστινή πλευρά του οχήματος. Αν ο τροχός απομακρύνεται πολύ, προκαλείται ανομοιόμορφη φθορά.

 • Θετική γωνία κάμπερ έχουμε όταν η κορυφή του τροχού γέρνει προς τα έξω. Πολύ μεγάλη θετική γωνία κάμπερ έχει ως αποτέλεσμα φθορά των ελαστικών στην εξωτερική γωνία τους.

 • Αρνητική γωνία κάμπερ έχουμε όταν η κορυφή του τροχού γέρνει προς τα μέσα. Πολύ μεγάλη αρνητική γωνία κάμπερ έχει ως αποτέλεσμα φθορά των ελαστικών στην εσωτερική γωνία τους.

Η γωνία κάμπερ έχει σχεδιαστεί και προσαρμόζεται σε κάθε όχημα για να βελτιστοποιεί τη συμπεριφορά των ελαστικών τόσο στην ευθεία όσο και στις στροφές. Αν η διαφορά των γωνιών κάμπερ είναι πολύ μεγάλη στους μπροστινούς τροχούς, το όχημα έχει κλίση προς τη μία πλευρά.

Wheel Alignment 3

Σύγκλιση

Η σύγκλιση καθορίζει την κατεύθυνση προς την οποία «κοιτούν» τα ελαστικά σε σχέση με τον κεντρικό άξονα του οχήματος. Η σύγκλιση συνήθως εκφράζεται ως η διαφορά της απόστασης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους των τροχών στον ίδιο άξονα. Οι ρυθμίσεις σύγκλισης επηρεάζουν το κράτημα του οχήματος και τη διατήρησή του σε ευθεία πορεία.
 • Θετική σύγκλιση υπάρχει όταν το μπροστινό μέρος των τροχών στον ίδιο άξονα είναι σε πιο κοντινή απόσταση σε σχέση με το πίσω μέρος των τροχών. Αν η θετική σύγκλιση είναι μεγάλη, το πέλμα του ελαστικού φθείρεται περισσότερο στις εξωτερικές γωνίες. Επιπλέον, καθώς φθείρεται, το πέλμα παρουσιάζει αποτμημένη όψη που μπορείτε να καταλάβετε απλώς χαϊδεύοντας με το χέρι σας το πέλμα του ελαστικού.
 • Αρνητική σύγκλιση υπάρχει όταν το πίσω μέρος των τροχών στον ίδιο άξονα είναι σε πιο κοντινή απόσταση σε σχέση με το μπροστινό μέρος των τροχών. Αν η αρνητική σύγκλιση είναι μεγάλη, το πέλμα του ελαστικού φθείρεται περισσότερο στις εσωτερικές γωνίες. Επιπλέον, καθώς φθείρεται το πέλμα παρουσιάζει αποτμημένη όψη που μπορείτε να καταλάβετε απλώς χαϊδεύοντας με το χέρι σας το πέλμα του ελαστικού.